Elzevira

Elzevira

Lighea

Zondagochtend 31 augustus en vandaag geroeid met de Vroege Vogels in de Zwaan: een gladde vier die geschikt is voor raceroeien op spiegelglad water. Een boot die je als roeiers moet verdienen om hem te kunnen mannen. Vaak samen roeien helpt, maar we roeien nooit in een vaste samenstelling en dan is die verdienste meer geluk dan wijsheid.  Het water was woeliger dan je je zou wensen in de Zwaan. Het ging eerst stroomopwaarts en de balans was ver te zoeken, de concentratie van de vier roeiers viel van tijd tijd weg als er weer een golf over de riggers gutste en de boot vlak voor de inpik over stuurboord viel. Het is zomer en het water is niet koud, de lucht evenmin, dat water leid je maar even af en nat hoort bij watersport. Wind en water, de werking van de elementen dat zijn de 'fun-factors' van elke watersport.

Vlak voor het keerpunt kruisten we de C4-boot die wat minder golfgevoelig is en een stuk voor ons uit had geroeid en al op de terugvaart was.  Aan boord de andere vijf Vogels, het stuurtouw in handen van P.   Bij het kruisen van onze mede Vogels zwaaide onze stuur H. naar P.

Vissen springen en met een zekere regelmaat valt tijdens het roeien m'n oog op zo'n enthousiaste vis. Waarom doen ze dat vraag ik me dan af.  En is het zoals in het liedje Summertime uit Porgy&Bess dat ze het 's zomers doen, komt het door de temperatuur van het water?   Kunnen alle vissen springen of  zijn het zalmen die je ziet springen? Of vergissen ze zich gewoon?  Tijdens het samen roeien zijn dergelijke vragen een gedachtensprongtje,  leiden me even af van hetgeen we samen aan het doen zijn:  balans houden, zo soepel mogelijk samen roeien. 

Vandaag viel m'n blik twee keer op een springende vis.  De eerste een fractie voordat H. onze roeimaatjes groette in de ons kruisende Kliet. Een grote vis sprong net achter de Zwaan uit het water.  En de tweede een minuut of 20 later toen we bijna terug waren in de haven.  Vandaag geen derde ontwaard. Het is met springende vissen  als met klavertjes vier je ziet ze als je oog er toevallig op valt en nooit  als je ze zoekt.  En een foto maken van een springende vis is dus een hopeloze onderneming.  De kans dat je dat vast legt, lijkt me te verwaarlozen.  Het granieten beeld van Andre Raboud (Straatsburg 1949) dat JEUNE FILLE DANS UNE BARQUE heet, heeft de elegantie van een gladde boot en is afkomstig uit de collectie Museum Beelden aan Zee. Het is te zien in de beeldentuin van kasteel Het Nijenhuis.

En op 16 augustus 2014 zwom de Riverman langs. Ernst Bromeis maakte een lunchstop bij VADA en vraagt aandacht voor het mensenrecht op schoon water. Hij zwemt de Rijn af vanaf de bron tot aan Hoek van Holland. De Rijn is de levensader: www.dasblauewunder.ch

16. aug, 2014
0



Betty came by on her way
Said she had a word to say
About things today
And fallen leaves.

Said she hadn't heard the news
Hadn't had the time to choose
A way to lose
But she believes.

Going to see the river man
Going to tell him all I can
About the plan
For lilac time.

If he tells me all he knows
About the way his river flows
And all night shows
In summertime.

Betty said she prayed today
For the sky to blow away
Or maybe stay
She wasn't sure.

For when she thought of summer rain
Calling for her mind again
She lost the pain
And stayed for more.

Going to see the river man
Going to tell him all I can
About the ban
On feeling free.

If he tells me all he knows
About the way his river flows
I don't suppose
It's meant for me.

Oh, how they come and go
Oh, how they come and go.

Nick Drake

15. aug, 2014
0

Een liedje van heel lang geleden. 'If he tells me all he knows About the way his river flows And all night shows In summertime.'

14. aug, 2014
0

En dan deze interpretatie voor piano van Brad Mehldau

14. aug, 2014
0

Nieuwe reacties

29.05 | 09:12

De complete CD Upstream of Hauschka and Rob Petit can be find on Spotify

26.07 | 14:31

fugimundi Over the Rainbow by Eric Vloeimans https://www.you...

04.10 | 20:21

Bellissima.....! Een pareltje dat ik vanavond ontdekte langs een progra...

08.08 | 23:34

in the rosy time of year, when the grass was down… making hay in th...