Elzevira

Elzevira

Turmoil

November 2016 de vergadering van twee jaar geleden uit de eerste Turmoil  heeft plaats gemaakt voor vergaderingen waarbij de gang er goed inzit. De horizon van de verniging en de afdelingen heeft zich enigszins verbreed. Men durft wat verder te kijken  dan de dijk aan de overkant, de toekomst van de locatie waarop we gehuisvest  zijn staat misschien wel op het spel als het waterpijl blijft stijgen. 

Geen tijd meer om te mijmeren over mooie woorden. Er zijn essentiele dingen veranderd in de aanpak en dat is goed. Nieuwe bestuursleden een frisse wind. Dus eigenlijk is er van turmoil geen sprake.  Wel in het hart. Vrienden die er niet meer zijn omdat ze ziek werden en zijn gestorven. Eerst Evelyne in februari 2015 en korter geleden twee roeivrienden en vorige week ver weg maar ook weer niet de bard Leonard Cohen. Intussen gaat alles toch door, wint een engerd de verkiezingen in de VS. 

18. nov, 2016
0

Turmoil, schoot door me heen, dat is wat hier heerst.  De algemene ledenvergadering van de roeiafdeling van VADA was nog geen 20 minuten bezig, ik was vijf minuten te laat binnengekomen doordat de weg over de Grebbenberg tijdenlijk afgesloten is en ik via Achterberg en langs allerlei boerenweggetjes uiteindelijk over de Zuwe toch een weg had gevonden Wageningen in. Weliswaar had het voor enige vertraging gezorgd, maar wat ik even vreesde, omrijden via Veenendaal en de A12 om zeker een half uur te laat er te zijn, dat had ik weten te vermijnden.   Zodat  ik alleen het welkomstwoord van de voorzitter maar gemist en  ik  zat het allemaal zo'n beetje aan te horen, de gebruikelijke vergaderoutine was volop bezig en ik zat met  mijn I'pad op schoot de hoofdpunten die passeerden te notuleren.  Het doornemen van de notulen van de vorige keer,  het sociaal jaarverslag, van de jaarrekening niets schokkends verder. En daar was opeens  Turmoil.

Het woord  heeft een heldere betekenis maar riep vragen bij me op zoals wat de etymologie ervan is?  Wat doet oil daar aan het einde.  Is er pendant van Turmoil in het Italiaan, Frans, Duits, het Nederlands?  Mijn aandacht voor de vergadering verslapte enigszins,  maar miste er weinig aan vanwege de enigszins kabbelende voortgang. Waar het me werkelijk om ging als kiespersoon van de afdeling roeien is de stand van zaken mbt tot de groeiambities van het afdelingsbestuu.  Maar dat zou later pas aan bod komen.  Dus op zich helemaal geen onrust.  

Met de I'pad op schoot toch maar even googlen naar de etimologie. 

1520s, of uncertain origin, perhaps an alteration of Middle French tremouille "mill hopper," in reference to the hopper's constant motion to and fro, from Latin trimodia "vessel containing three modii," from modius, a Roman dry measure, related to modus "measure." Attested earlier in English as a verb (1510s), though this now is obsolete. 

Trimodia

1 contenitore di tre moggi

2 tramoggia

 trĭmŏdĭa (sost. femm. I decl.)

 La tramoggia da carico serve per convogliare un prodotto, spesso di origine agricola verso un altro luogo dove avviene una seconda lavorazione.

Un utilizzo tipico nel caso del grano è la sua sistemazione sopra la macina per convogliare il grano da macinare. Un altro utilizzo è quello sui carri merci sempre per il carico di granaglie da scaricare attraverso aperture inferiori.

Collins Concise English Dictionary © HarperCollins Publishers:

turmoil /ˈtɜːmɔɪl/ violent or confused movement; agitation; tumult

Etymology: 16th Century: perhaps from turn + moil

'turmoil' also found in these entries:

In the English description: clonus, disrupt, distraction, hubble-bubble, moil, smother, swarm, turbid, uproar, williwaw

 'turmoil' is found in these entries

In the English description: moil, welter

De Italiaanse vertaling en de sinoniemen: 

- tumulto, subbuglio, agitazione, anni di piombo, clamore, confusione, disordini, fermento

sconvolgimento, sensazione, subbuglio, terremoto, turbamento, vortice  

Nieuwe reacties

29.05 | 09:12

De complete CD Upstream of Hauschka and Rob Petit can be find on Spotify

26.07 | 14:31

fugimundi Over the Rainbow by Eric Vloeimans https://www.you...

04.10 | 20:21

Bellissima.....! Een pareltje dat ik vanavond ontdekte langs een progra...

08.08 | 23:34

in the rosy time of year, when the grass was down… making hay in th...